Conferència de Carles Puigdemont a Brusselles

El president Carles Puigdemont ha exposat avui en una conferència a Brussel·les, enmig d’una enorme expectació mediàtica i política, quines són les condicions prèvies a una negociació amb els partits espanyols que pugui culminar en allò que un acord transcendent: “un compromís històric que cap govern ni cap règim espanyol no ha assumit d’ençà del 1714”, ha dit. Estava envoltat de la plana major de Junts, que ha aterrat avui mateix a Brussel·les, amb Jordi Turull i Laura Borràs al capdavant, els ex-consellers Jaume Giró i Victòria Alsina i amb la presència dels consellers a l’exili Toni Comín i Lluís Puig, juntament amb Josep Miquel Arenas, Valtònyc. Hi han acudit també els diputats Teresa Jordà i Francesc-Marc Álvaro, en representació d’ERC, el diputat de la CUP Carles Riera i el portaveu del secretariat nacional d’aquest partit, Edgar Fernàndez, a més de la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, i del d’Òmnium, Xavier Antich… I hi havia, així mateix, mig centenar de periodistes de mitjans nacionals i internacionals. A la sala France del Thon Hotel, a tocar de la seu de les institucions europees, no s’hi cabia, i l’aire era dens i expectant.

 

Puigdemont ha fet un discurs amb un to transcendent des del primer moment, quan ha parlat de la necessitat de posar unes condicions que permetin la negociació per a un acord històric. Són quatre grans condicions: en primer lloc, ha demanat que hi hagi un reconeixement i respecte a la legitimitat democràtica de l’independentisme, que s’acabi la criminalització permanent que n’han fet els principals partits espanyols. El missatge és per a PSOE i PP, i els diu, amb el record de la fotografia ahir amb la vice-presidenta espanyola Yolanda Díaz, que això és possible. Cal que es legitimi l’independentisme, i concretament Junts, i més concretament ell mateix com a president a l’exili, com a interlocutor vàlid. Però no solament això, sinó que exigeix que es deixi de criminalitzar el moviment, que no sigui etiquetat de terrorisme a Europol, que s’acabi l’espionatge, les infiltracions i la guerra bruta contra dirigents i activistes.

En segon lloc, l’abandonament de la via judicial contra l’independentisme mitjançant una llei d’amnistia, però també amb accions que pot dur a terme el govern en funcions actual, amb ordres a la fiscalia i a l’advocacia de l’estat perquè aturin la repressió. La tercera condició és que el marc de la negociació siguin els tractats internacionals, subscrits per l’estat espanyol i que la referència a tenir en compte siguin els drets fonamentals que hi són regulats. El marc, doncs, és compatible amb la constitució espanyola, però l’ha de transcendir.

I finalment, que hi hagi un mecanisme de mediació per al compliment dels acords. “És imprescindible, i ha d’operar des de l’inici de les negociacions. La nostra experiència ens impedeix cap confiança en la paraula que ens donin. El compliment dels compromisos per avançat és important, i ho hem vist, per exemple, amb la importància per al català de la votació del 19 de setembre [al Consell de la UE] per a l’oficialitat de la UE.”

Aquestes condicions són les mínimes perquè, segons Puigdemont, pugui començar un procés de negociació seriós, perquè recorda que no són pas contràries a la constitució espanyola. L’assumpció i el compromís d’aquestes condicions són les necessàries perquè Junts doni suport a la investidura d’un president espanyol. “Són condicions que s’han de complir abans que acabi termini per a noves eleccions. Si es donen, ens comprometen, i només depenen de la voluntat política. Assumides aquestes condicions, la negociació es pot dur a terme i pot acabar en èxit però dependrà de com vagi”, ha declarat.

Info /  VilaWeb. cat

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*