L’OCCITAN ES DINTRAT DINS LO CONGRES ESPANYOL !

El congrés espanyol ha aprovat la reforma del reglament que permet explícitament l’ús d’altres idiomes oficials a l’estat espanyol diferents del castellà. És a dir, del català, l’occità, el basc i el gallec. La votació s’ha aprovat per 180 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, Bildu, BNG i CC) i 170 en contra (PP, Vox i UPN). Tot i que la reforma del reglament deixarà per escrit que es poden parlar amb altres llengües oficials, fins ara no ho prohibia. És per això que ja des d’abans de l’aprovació de la reforma els diputats han pogut parlar en català, occità, basc i gallec gràcies a un acord de la mesa, que va decidir d’acceptar-ho.

El diputat del PSC Marc Lamuà ha defensat la reforma en una intervenció parcialment en català. “L’ús d’una llengua mai és en contra d’una altra”, ha afirmat, i el grup socialista assumeix la “responsabilitat” d’evitar que la pluralitat lingüística es converteixi en un element d’enfrontament. Aquest acord, segons Lamuà, fa que la cambra “s’assembli més a Espanya, que és plural i plurilingüe”.

La diputada de Junts Pilar Calvo ha reivindicat el paper de la seva formació a la negociació d’aquesta “fita històrica”, i ha recordat que els socialistes espanyols no actuen “per convicció, sinó per necessitat”. Calvo ha recordat que l’última vegada que va parlar en català, la passada legislatura, l’ex-presidenta del congrés Meritxell Batet la va expulsar de la tribuna, de manera que el canvi de criteri dels socialistes fa “evident” que “faltava Junts a l’equació”.

La diputada d’ERC Montse Bassa, ha recordat que “la fita històrica” que s’assoleix aquest dijous al congrés és “una victòria democràtica de milers i milers de persones al llarg de la nostra història”, però ha recordat que encara no es pot viure plenament en català a Catalunya. “El català només avança quan les lleis depenen dels partits catalans”, ha dit abans de recordar que ERC fa dècades que impulsa iniciatives com la llei audiovisual. Segons Bassa, mentre no arribi la independència ERC “continuarà lluitant pel reconeixement dels nostres drets”.

La diputada de Sumar Àgueda Micó, ha intervingut també en valencià al congrés, i ha afirmat que “la pluralitat no espanta” ningú. “Espanya ja no és la idea d’una gran i lliure, sinó diversa i plural”. “El que és normal al carrer ha de ser normal a les institucions”, ha dit.

Primera intervenció en aranès

La diputada d’ERC Montse Bassa ha estat la primera que ha utilitzat la llengua aranesa al Congrés. Ho ha fet felicitant-se per la normalització de la llengua occitana, abans de recordar que es pot parlar amb normalitat al Parlament de Catalunya.

                            VilaWeb.cat    21 / 9 / 2023 .

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*