Mobilisacion per l’occitan dins l’ensenhament public !

L’ora es gravissima. Pels provisors de licèu e principalL’ora es gravissima. Pels provisors de licèu e principals dels collègis nos arriban los messatges del rectorat e del ministèri. Son clars: vòlon chaplar l’occitan en licèu e collègi dins los uèit departaments de l’acadèmia de Tolosa, una de las onze subdivisions escolaras que tòcan Occitània dins l’estat francés.

Ça que la, a un rescontre del Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan de Tolosa (CRÈO Tolosa) e de la rectritz Anne Bisagni-Faure, lo 21 de decembre de 2018, foguèt dit l’exacte contrari. Mas ara, de tota aquela charradissa messorguièra, ne demòra pas res. Pas cap d’ora d’occitan serà finançada e de desenats de professors seràn privats de faire lor mestièr.

Es pas que dins l’acadèmia de Tolosa, mas pertot en Occitània que l’occitan dins los segondari es liquidat. D’anóncias de barraduras foguèron faitas en Provença ont lo rector se trufa “d’una lenga que se parla pas”. L’explicacion de la fin de l’occitan es lo pretèxte de la reforma Blanquer dels licèus. La vertat es que i a una volontat evidenta de n’acabar amb l’occitan al ministèri de l’educacion de París.

Dins los licèus de l’acadèmia de Tolosa, foncionam gaireben pertot amb de dotacions especificas que nos venon del rectorat. En 2019, aquestes mejans nos son retirats. Pas cap d’ora d’occitan serà finançada e de desenats de professors seràn privats de faire lor mestièr. Aquò significa la mòrt de l’occitan en licèu e en collègi en setembre de 2019.

Ara, es la mobilizacion generala: elegits, parents d’escolans, associacions occitanas, professors, regents, escolans, mèdias, totes son d’avertir, tots an de se manifestar tanben.  Avèm pas la causida: es la guèrra!

Totes los professors d’occitan son convidats a venir a l’Assemblada Generala de la FÈLCO, lo 2 de febrièr a Montpelhièr, per pensar a d’autras accions.

Per los del CRÈO Tolosa, l’occitan es mai qu’un mestièr, es una passion, es nòstra vida de cada jorn. Alara, nos daissarem pas tòrcer!

Nicolau Rei-Bèthvéders dels collègis nos arriban los messatges del rectorat e del ministèri. Son clars: vòlon chaplar l’occitan en licèu e collègi dins los uèit departaments de l’acadèmia de Tolosa, una de las onze subdivisions escolaras que tòcan Occitània dins l’estat francés.

Ça que la, a un rescontre del Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan de Tolosa (CRÈO Tolosa) e de la rectritz Anne Bisagni-Faure, lo 21 de decembre de 2018, foguèt dit l’exacte contrari. Mas ara, de tota aquela charradissa messorguièra, ne demòra pas res. Pas cap d’ora d’occitan serà finançada e de desenats de professors seràn privats de faire lor mestièr.

Es pas que dins l’acadèmia de Tolosa, mas pertot en Occitània que l’occitan dins los segondari es liquidat. D’anóncias de barraduras foguèron faitas en Provença ont lo rector se trufa “d’una lenga que se parla pas”. L’explicacion de la fin de l’occitan es lo pretèxte de la reforma Blanquer dels licèus. La vertat es que i a una volontat evidenta de n’acabar amb l’occitan al ministèri de l’educacion de París.

Dins los licèus de l’acadèmia de Tolosa, foncionam gaireben pertot amb de dotacions especificas que nos venon del rectorat. En 2019, aquestes mejans nos son retirats. Pas cap d’ora d’occitan serà finançada e de desenats de professors seràn privats de faire lor mestièr. Aquò significa la mòrt de l’occitan en licèu e en collègi en setembre de 2019.

Ara, es la mobilizacion generala: elegits, parents d’escolans, associacions occitanas, professors, regents, escolans, mèdias, totes son d’avertir, tots an de se manifestar tanben.  Avèm pas la causida: es la guèrra!

Totes los professors d’occitan son convidats a venir a l’Assemblada Generala de la FÈLCO, lo 2 de febrièr a Montpelhièr, per pensar a d’autras accions.

Per los del CRÈO Tolosa, l’occitan es mai qu’un mestièr, es una passion, es nòstra vida de cada jorn. Alara, nos daissarem pas tòrcer!

 
Nicolau Rei-Bèthvéder / LO JORNALET

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*