Un Pacte nacional per la llengua catalana

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, han presentat avui el Pacte Nacional per la Llengua. L’objectiu és “arribar a un consens social i polític sobre el català i desenvolupar polítiques necessàries per a l’ús i el coneixement de la llengua”, segons el departament. És per això que la iniciativa neix amb la voluntat d’establir “un debat constructiu perquè les bases lingüístiques del futur de Catalunya i de tota la comunitat lingüística siguin compartides tan àmpliament com sigui possible”.

En particular, el Pacte lluitarà per incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua, tot potenciant l’adopció del català entre els qui no el tenen com a llengua de partida, i també per facilitar-ne l’ús en tots els sectors de la societat, amb especial atenció als àmbits en què té menys presència.

La consellera ha remarcat que “el govern ha entrat en una nova etapa pel que fa a la política lingüística” en la qual la defensa del català és una prioritat. “El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país, i defineix la voluntat d’aquest govern de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, transversal, dialogant i oberta”, ha explicat Garriga, qui ha dit que la voluntat era “incloure-hi absolutament a tothom” per tal de contribuir a “desconflictivitzar la llengua“.

La consellera, que ha admès que la llengua catalana “té febleses” però que “també té oportunitats”, ha assenyalat que el país és en un moment crucial per al català arran dels grans canvis que ha experimentat la societat aquests darrers anys. “La situació de les llengües al segle XXI requereix un govern que pensi amb la mentalitat del segle XXI”, ha dit.

Vilaweb.cat

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*