Espionatge contra politics e activistes catalans

El setmanari The New Yorker publica avui a portada un extens reportatge titulat “Com les democràcies espien els seus ciutadans“, centrat en els usos fets per uns quants estats del programari israelià Pegasus. Segons aquest reportatge, quatre presidents de la Generalitat, incloent-hi l’actual, Pere Aragonès, han estat espiats amb Pegasus. Els altres són Quim Torra, Artur Mas i Carles Puigdemont. L’article recorda que el president Puigdemont és membre del comitè del Parlament Europeu que investiga Pegasus i que es reunirà per primera volta demà .

El reportatge comença explicant com va ser infectat el telèfon de l’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jordi Solé, unes setmanes abans no substituís Oriol Junqueras com a membre del Parlament Europeu, el juny del 2020. Aleshores, i a partir de les investigacions de Citizen Lab, de Toronto, la revista explica que més de seixanta polítics i activistes independentistes han estat espiats amb Pegasus i que això és el grup de persones més gran de què es té constància que hagin patit una intromissió com aquesta. Tant els polítics catalans com Citizen Lab estan convençuts que l’espionatge ha estat obra del govern espanyol. Pegasus és un programari que tan sols es ven a governs.

Ara per ara, hi ha silenci des del govern espanyol, però ja hi ha organitzacions com Amnistia Internacional que li exigeixen explicacions.

La notícia de seguida ha causat reaccions d’indignació i la convocatòria d’un acte demà a la seu del Parlament Europeu on seran representades totes les persones espiades en aquesta campanya en massa.

Vilaweb.cat

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*