Port de Salau 600 personas a la trobada Occitano-Catalana

Unes 600 persones arribades d’arreu de Catalunya i la regió Occitània s’han aplegat aquest diumenge a més de 2100 metres d’altitud en el marc de la 36a Pujada al Port de Salau per exigir blindar el català i l’occità davant l’augment de l’extrema dreta. “No volem perdre l’espai que s’ha aconseguit en els àmbits de l’educació i la cultura”, ha explicat la secretària general del Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), Esther Lucea, tot recordant el veto de revistes en català a Borriana. La pujada, a banda de ser una jornada reivindicativa, també té un caràcter festiu i és un dels esdeveniments més representatius de l’agermanament de les dues regions. Com a novetat, l’organització ha fet una samarreta commemorativa.

Lucea apunta que l’occità i el català són llengües minoritzades i perseguides pels seus respectius estats. Per això, la 36a edició de la pujada al Port de Salau ha servit per fer un crit d’alerta de la necessitat de protegir el català i l’occità. Tot plegat, a 2000 metres d’altitud en un indret que uneix el Pallars Sobirà amb l’Arieja i que només s’hi pot accedir a peu.

Els punts de partida del recorregut per la part catalana són el Refugi del Fornet, a uns 4 quilòmetres amb un desnivell de 710 metres, i l’aparcament de Pont de Perosa, a uns 6 quilòmetres i mig amb un desnivell de 620 metres. Per l’altra banda, els occitans han de passar pel vessant de l’Arieja i el poble de Salau, una ruta de més de quatre hores de camí amb un desnivell de més de mil metres.

A banda de la reivindicació política, la trobada també adquireix un caràcter festiu amb l’objectiu de recuperar les relacions entre les dues regions. “És l’ocasió en la qual podem parlar occitans i catalans i reivindicar la nostra llengua”, ha conclòs Lucea.

Cap al migdia, s’hissen les banderes catalana i occitana per donar pas als parlaments de les entitats organitzadores tant del Pallars Sobirà com de l’Arieja. Tot seguit, els participants comparteixen elements culturals i gastronòmics dels dos territoris com ho són la música, la dansa, el vi i el formatge, entre altres. La jornada finalitza amb el “Cant dels adeus” i una foto de família.

Com a prèvia a la pujada, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha estat l’escenari de diferents activitats amb una conferència a càrrec del director del parc natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i un concert de ball de música tradicional.

Vilaweb. cat

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*