6 lengas al marge dins l’estat espanhol

La decisió del govern espanyol de demanar l’oficialitat del català, el gallec i l’èuscar a la Unió Europea, deixa al marge sis llengües més que també es parlen a l’estat espanyol, que o bé no tenen l’estatus d’oficialitat, o bé representen una minoria demogràfica. Són l’occità, l’asturià o asturlleonès, l’aragonès, el portuguès, l’àrab i el tamazic.

L’occità, oficial a tot Catalunya

L’occità és la llengua pròpia de la Vall d’Aran i té l’estatus de llengua oficial a tot el Principat de Catalunya. És un dialecte gascó de la gran llengua que s’estén de les valls alpines d’Itàlia fins a l’Atlàntic.

Les xifres sobre el nombre de parlants d’occità difereixen notablement segons els autors, atès que van del mig milió fins als tres milions.

A la Vall d’Aran sí que hi ha dades més fiables, i així, segons el cens lingüístic fet per l’Idescat, el nombre de parlants d’occità a l’Aran és al voltant dels cinc mil.

L’occità és la llengua vehicular de l’ensenyament del 1984 ençà. I d’ençà del 2010 és llengua oficial a tot el territori del Principat. L’Institut d’Estudis Aranesi n’és l’autoritat lingüística.

L’occità es la lenga pròpia de la Val d’Aran e a l’estatut de lenga oficial en tot lo Principat de Catalonha. Es tracta d’un dialècte gascon de la granda lenga que s’estén des las valadas alpinas d’Itàlia fins a l’Atlàntic.

Las cifras sus lo nombre de parlants de l’occità difereishen notablement segon los autors, ja que van des de mieg milion fins a tres milions d’abitants.

En la Val d’Aran i a de donadas mai fiables e aissí, segon lo cens lingüistic fach per l’Idescat, lo nombre de parlants de l’occità en Aran es al voltant de las cinc mil personas.

L’occità es la lenga vehicular de l’ensenhament des 1984 ençà. E dempuei lo 2010 es lenga oficial en tot lo territòri autonòmic de Catalonha. L’Institut d’Estudis Aranesi n’es l’autoritat lingüistica.

                                                                                               Vilaweb.cat ( 24 -8 – 2023 )

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*