Diada nacional de Catalunya diluns 11 de setembre Vilaweb.cat

Com és habitual de fa anys, l’ANC organitza la principal manifestació independentista, que tornarà a fer-se a Barcelona. Òmnium Cultural i l’esquerra independentista també organitzaran actes.

El lema triat per l’ANC per a la Diada d’enguany és “Via fora”, una frase d’origen medieval que anima a defensar el país i les llibertats. Els colors seran el blau i el groc, que són els de la bandera europea. Bo i aprofitant que enguany la Diada coincideix amb la presidència espanyola del Consell d’Europa, l’ANC pretén de reclamar més responsabilitat política a la Unió Europea en el conflicte polític català

Quin serà el recorregut de la manifestació de l’Assemblea?

La manifestació d’enguany de la Diada serà formada per quatre columnes, que sortiran de quatre punts simbòlics de Barcelona: la Ciutat de la Justícia, l’escola Proa, l’estació de Sants i la seu de l’Agència Tributària a la plaça del Doctor Letamendi. Totes quatre columnes convergiran a la plaça d’Espanya, rebatejada per l’entitat plaça del Primer d’Octubre.

L’ANC assignarà una columna determinada a cada assemblea territorial, però els manifestants que ho vulguin poden participar en la mobilització a qualsevol columna.

Aquest és el punt de partida i el recorregut de cada columna.

  • Columna de la llibertat – Sortirà de la Ciutat de la Justícia:

Recorrerà el lateral de la Gran Via de les Corts Catalanes fins a la plaça d’Espanya. Començarà a la Ciutat de la Justícia per denunciar la imposició de la justícia espanyola a Catalunya i donar suport als més de 4.000 represaliats polítics del procés.

  • Columna de la llengua – Sortirà de l’escola Proa (la Bordeta):

Començarà al carrer de Gavà, cantonada amb el passatge de Solsona, i anirà fins al carrer del Moianès. Després, pujarà fins al carrer de Sants per dirigir-se cap a la plaça d’Espanya. Aquest sector, que comença en aquesta escola fundada l’any 1966, en ple franquisme, simbolitzarà la defensa del català i de la cultura catalana.

  • Columna del país – Començarà el recorregut a la plaça dels Països Catalans, davant l’estació de Sants:

Serà la capçalera principal. Recorrerà el carrer de Tarragona fins a la plaça d’Espanya i denunciarà la manca de finançament en infrastructures a Catalunya.

  • Columna de la sobirania – Sortirà de la delegació de l’Agència Tributària, a la plaça de Letamendi:

Començarà al carrer d’Aragó, baixarà pel d’Aribau fins a la Gran Via de les Corts Catalanes i d’allà es mourà fins a la plaça d’Espanya. Aquesta columna protestarà contra l’espoliació fiscal de més de 18.000 milions per part de l’estat espanyol i defensarà la independència econòmica, la terra i la pagesia.

mapa diada 2023
Mapa del recorregut de la manifestació de la Diada 2023.

 

Quin és el recorregut de la manifestació de la Diada 2023? Com funcionen les quatre columnes?

 

Quan les quatre columnes conflueixin a la plaça d’Espanya, es farà un acte polític presentat per la periodista i escriptora Iolanda Batallé i l’activista i membre d’Octuvre.cat Albano-Dante Fachín. Pel que fa als parlaments, hi intervindrà un membre de la societat civil en representació de cada una de les columnes, a més de representants de l’Associació de Municipis per la Independència, el Consell de la
República i Òmnium Cultural. Tancarà l’acte polític la presidenta de l’Assemblea
Nacional Catalana, Dolors Feliu, i el grup de punk-rock Fetus interpretant la cançó d’aquesta Diada.

Cal inscriure-s’hi?

Si bé les assemblees territorials tindran una columna assignada, l’ANC ha deixat clar que no cal cap mena d’inscripció per a participar en la manifestació.

A quina hora comença la manifestació?

Com ja és tradició, la manifestació independentista de la Diada començarà a les 17.14. Malgrat això, l’ANC recomana d’arribar a la columna assignada amb antelació, cap a les 16.30.

Hi haurà autocars?

Com cada any, les assemblees de base organitzen autocars per a anar a Barcelona i participar en la manifestació. Podeu consultar l’assemblea que tingui més a prop per apuntar-vos-hi.

Com és la samarreta de la Diada 2023?

La samarreta de la Diada 2023 adopta els colors blau i daurat de la bandera europea, amb la voluntat de reivindicar el dret de convertir-se en un nou estat membre de la Unió Europea. A més, l’11 de setembre d’enguany coincideix amb el moment en què l’estat espanyol ocuparà la presidència rotatòria del Consell d’Europa.

El lema “Via fora” és al davant de la samarreta. Al darrere, hi ha estampat un número 11, en record de les onze diades en què l’Assemblea ha organitzat mobilitzacions. També una estelada i la paraula “independència”.

La samarreta de la Diada 2023.

L’ANC recorda que les samarretes es fabriquen per afavorir els productors del país i que la venda serveix per a finançar campanyes i projectes de l’ANC. Es poden adquirir a la Botiga de VilaWeb, tant a l’establiment físic (carrer de Ferlandina, 43, de Barcelona) com en línia. Si la compreu per internet, hi ha dues opcions: la podeu rebre a casa o recollir-la a la botiga (sense cost de transport)

 

Hi haurà concerts aquest Onze de Setembre?

Òmnium Cultural també organitza la Festa per la Llibertat, que omplirà el passeig de Lluís Companys de Barcelona de música i reivindicació a partir de les 18.30, una volta hagi acabat la mobilització de l’ANC.

En la convocatòria d’enguany, la vint-i-unena, l’entitat ha fet èmfasi en la necessitat de defensar els drets i les llibertats de Catalunya i fer front a l’extrema dreta. Per a fer-ho, els caps de cartell seran Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas, que actuaran en directe fins a la mitjanit. No calen entrades per a assistir-hi.

Concerts Diada 2022
Concert per la Llibertat d’Òmnium Cultural 2022.

A migdia, a partir de les 13.00, Òmnium també organitza un vermut musical amb les actuacions de les tres finalistes del programa Eufòria de TV3: Jim, Carla i Alèxia.

L’esquerra independentista també es manifesta

La CUP i les organitzacions Arran, Alerta Solidària, COS, SEPC i Endavant han convocat diverses mobilitzacions a Barcelona, Lleida, Girona i Reus. Tal com va explicar la portaveu d’Arran, Marina Gispert, en un acte al Fossar de les Moreres, el lema de les marxes d’enguany serà “Som un poble que lluita, som Països Catalans”.

La de Barcelona començarà a les 18.00 a la plaça d’Urquinaona. A més, el conjunt de l’esquerra independentista també s’afegirà a l’acte d’homenatge a Gustau Muñoz a 9.30 i, tot seguit, a la manifestació juvenil que acabarà al Mercat del Born.

A Lleida, la manifestació es farà a les 12.00 a la plaça de la Paeria; a Reus, la mobilització començarà a les 19.30 al Mercat Central; i, finalment, a Girona, la manifestació començarà a les 17.00 a la plaça del Vi.

L’esquerra independentista ha fet una crida a desbordar els carrers aquesta Diada per a aturar allò que consideren una “onada reaccionària” de l’extrema dreta.

Els CDR convoquen una marxa a Barcelona

Per la seva banda, els CDR també han convocat una manifestació a Barcelona, que tindrà com a lema explícit la independència. La marxa començarà a la plaça de Sants a les 16.00 i acabarà a la Ciutat de la Justícia a les 17.14, coincidint amb la manifestació oficial convocada per l’ANC. La idea dels organitzadors és que els participants s’integrin a la columna de la llibertat.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*