» Aranès l’occità de Catalunya  » es en linia

https://govern.cat/govern/docs/2020/05/20/10/27/96c5e0ea-fed4-4a31-af15-008810e7639a.jpgLa Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura obre en línia l’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, que explica de manera clara i amena les principals característiques històriques, geogràfiques, culturals i humanes de la variant lingüística de l’occità que es parla a l’Aran.

Produïda per la Direcció General de Política Lingüística el 2019 amb la col·laboració del Conselh Generau d’Aran, i adaptada, ara, per a web, l’exposició té com a objectiu fer conèixer l’aranès com a fet lingüístic occità propi i específic de l’Aran. La formen 12 blocs de contingut que s’acompanyen d’un conjunt de làmines de lèxic divulgatives amb les paraules i expressions més habituals per qui vulgui començar a practicar l’aranès. L’aranès és la variant de la llengua occitana de l’Aran, on rep aquesta denominació i on té la condició de llengua pròpia. L’exposició es presenta en format bilingüe aranès-català, amb prioritat de la versió aranesa.

Els continguts permeten situar l’aranès en l’espai occità i en la realitat de la Vall; comparar-ne formes bàsiques amb el català; descobrir-ne les xifres de coneixement i ús; repassar-ne fites de la història i les principals figures literàries i lingüístiques; informar-se de les polítiques d’impuls que s’han portat a terme els darrers anys per incrementar-ne el coneixement i l’ús; accedir als recursos disponibles en línia; conèixer el model escolar de l’Aran, els mitjans de comunicació aranesos, la cultura i la literatura de la Vall i el rol que l’aranès té en la vida quotidiana « la vida vidanta » dels habitants de la Vall.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*