Eleccions en Catalonha e dins l’estat Espanhol

VilaWebEren unes eleccions esperades, perquè tothom creia que podien canviar coses, però han estat més que això. Les votacions del 28 de maig han estat una autèntica descàrrega elèctrica que ha perjudicat el País Valencià i les Illes, que ha fet fora Colau de l’Ajuntament de Barcelona, que ha vist com l’electorat independentista castigava amb duresa els que havien estat els seus partits i que, sobretot, ha deixat clar que l’horitzó polític espanyol és un govern del PP i Vox. Pedro Sánchez ja compta cap enrere, a la desesperada.

La pitjor notícia de la nit, sens dubte, ha estat el canvi inapel·lable de majories al País Valencià i a les Illes. Tal com explica en aquest article Esperança Camps, ha estat un resultat molt dur de pair i que si té cap explicació és la combinació de l’onada de la dreta espanyola, que ha arribat al País Valencià, i el mal paper d’Unides Podem. A les Illes la desfeta del pacte de progrés és igualment inapel·lable. I tant en l’un cas com en l’altre l’esquerra perd també la gran majoria dels ajuntaments i els consells insulars per entrar en una època, novament, de resistència.

Al Principat es destaca el gran augment de l’abstenció en les zones amb implantació de l’independentisme, que ha portat un càstig a les forces independentistes que, en aquest editorial, Vicent Partal qualifica de “merescut”. Mirant les xifres, tothom té alguna cosa on agafar-se. Junts és el que ha guanyat en més municipis, Esquerra el que té més regidors i el PSC el que té més vots. Per a Esquerra, però, la patacada és monumental, tal com explica Odei A-Etxearte en aquest article. Patacada que, sentimentalment, cou més encara per culpa de la victòria clara de Xavier Trias i Junts a Barcelona. En xifres totals, a més, Junts perd tan sols 6.000 vots respecte dels que tenia fa quatre anys, i ERC en perd 300.000.

I tot això amb un rerefons espanyol que no pot ser més evident: el PP, amb Vox, va rabent cap a la Moncloa i a Pedro Sánchez, com explica en aquest article Ot Bou, ja no li queden trucs de màgia per fer. El PP ha aconseguit la majoria absoluta a Madrid i podrà formar govern a Extremadura i l’Aragó. A la Rioja obtenen majoria absoluta i són també la força més votada a Cantàbria.

VilaWeb.cat                                          Fotò : Xavier Trias ( Junts ) a Barcelona .

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*