Victòria electorala de Giorgia Meloni en Italia

Els pronòstics llargament anunciats no van errar i els italians van atorgar ahir la seva confiança a la coalició de dretes més extrema des del final de la Segona Guerra Mundial. Giorgia Meloni, líder del postfeixista Germans d’Itàlia, veu obertes les portes de la presidència del govern després que la seva formació fos la més votada dels comicis (entre el 22% i el 26% dels sufragis), seguida del Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) –17%-21%– i el Moviment 5 Estrelles (13,5%-17,5%), segons els sondejos a peu d’urna difosos ahir al vespre per la Rai. Gràcies a l’aliança amb la Lliga de Matteo Salvini (8,5%-12,5%) i Força Itàlia, de Berlusconi (6%-8%), el bloc de dreta i extrema dreta va aconseguir entre el 41% i el 45% dels vots, en contraposició amb el 25,5%-29,5% del PD d’Enrico Letta i els seus aliats.

El triomf d’un partit hereu del neofeixista Moviment Social Italià (MSI) obre un capítol incert en el futur immediat del país i cau com una bomba a Brussel·les, que recela de l’arribada al poder d’una dirigent euroescèptica que té com a model l’Hongria de Viktor Orbán i un aliat com Salvini, que simpatitza amb la Rússia de Vladímir Putin i s’ha manifestat, en diverses ocasions, a favor de l’aixecament de les sancions. El gir radical avalat ahir per les urnes a Itàlia inquieta especialment pel fet que es tracta d’un país fundador i tercera economia de la Unió Europea (UE).

Info    EL PUNT AVUI .

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*