Opinions per las eleccions regionalas de 2020

. Joan-Pèire Alari ( PNO ) dins Lo Lugarn N° 135 /  » Lo Partit de la Nacion Occitana pensa qu’al lòc de se focalizar sul passat, quitament se es important de lo coneisser, es urgent d’ensajar de resòlver los pro-­‐blèmas que se pausan a nosautres uèi. Reivindicar pòt èsser eficaç sonca se nòstras reivindicacions son portadas per un movement politic occitan que tire sa legitimitat de las eleccions.Vaquí perqué lo Partit de la Nacion Occitana pensa que es tras qu’important d’èsser presents d’un biais unitari a las eleccions regionalas venentas aprèp la capitada prometeira de las listas occitanistas labelizadas per OccitaniePaís Nòstre a las darrièras eleccions municipalas « .

. Jean- Charles Valadier ( EELV – Membre commission Régions et Fédéralisme ) dins Lo Jornalet del 4-10- 2020  « Per las regionalas de 2021, la mobilizacion dels uns o dels autres pòt tot capvirar, en causa d’una abstencion que deuriá èsser fòrta.

Per lo Rassemblament Nacional, Loís Aliot, lo nòu cònsol de Perpinhan sembla preferir confortar son sèti e laissar un autre faire lo trabalh. Julien Sanchez, lo cònsol de Bèucaire dins las Costièras, radicalament francista seriá candidat.

La dreita amb los Republicans (LR) cerca un candidat de qualitat per participar e perdre las eleccions. Es çò que faguèt l’emerit Reynié en 2015. per lo moment, serià en principi Aurelian Pradié, conselhièr regional per Olt.

Caròla Delga es candidata a sa succession per lo PS amb una subrepresentacion del PRG (Partit Radical d’Esquèrra) que contraròtla tota la premsa regionala.

Per En Marche, se parla d’una collaboracion entre lo ministre de l’agricultura Julien Denormandie nascut a Caurs e Nicòla Belloubet, anciana primièra cònsol de Tolosa e ministra de la justicia de Macron.

Los ecologistas d’EELV e los regionalistas occitans e catalans deurián faire de lista mai ciutadana tal coma France Insoumise. Non an pas encara designat lor cap de lista.

Lo primièr sondatge dona lo Rassemblament Nacional en tèsta al primièr torn, amb 25% dels vòtes contra 22% a Carole Delga, 11% per Europa Ecologia Los Verts, 9% per France Insoumise. 14% per Los republicans e 11% per En Marche.

Segon aquel sondatge, los partits nacionalistas francistas demòran fòrt en Occitània Pirenèus Mediterranèa, mas l’esquèrra deuria benlèu conservar lo poder, dins una configuracion ont PS e PRG non consèrvan pas lor majoritat absoluda, çò que poiria laissar un esper per una politica mai occitanista a l’entorn d’EELV.

Del costat dels occitanistas, es per lo moment lo movement Occitanie Pais Nòstre que se mobiliza en seguida de son trabalh per sosténer los candidats favorables a l’occitan a las municipalas de 2020. Non a pas encara definit lor estrategia per las regionalas  » .

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*