Sant Joan en Catalonha

La flama del Canigó escampa una nit de festa i foc arreu els Països Catalans i l’Alguer

  • La flama que es custodia al castellet de Perpinyà ha recorregut tots els Països Catalans i ha arribat també a l’Alguer, per encendre les fogueres en una nit de festa i celebració · La flama ha arribat també a Vinaròs on el govern municipal havia intentat prohibir la festa.       VilaWeb.cat
VilaWeb

La foguera de l’Alguer (Sardenya)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

00:00
03:14

La Flama del Canigó ha arribat anit a molts punts dels Països Catalans per encendre les fogueres després d’haver iniciat el seu camí al Castellet de Perpinyà i haver pujat fins al cim del Canigó.

Enguany, un dels punts més importants del recorregut i que més expectació havia creat ha estat Vinaròs. El nou ajuntament –amb un govern de PP, Vox i PVI– havia intentat d’arraconar la Flama, però aquesta ha arribat igual.

L’Associació Cultural Ball de Dimonis de Vinaròs, que de fa uns quants anys és l’encarregada d’organitzar l’acte, va denunciar que el consistori volia excloure’l del programa de festes de Sant Joan i Sant Pere, les festes patronals del municipi.

Però malgrat que els han negat el suport institucional –que havien tingut sempre, amb ajuntaments de tots els signes polítics–, la Flama del Canigó ha arribat a Vinaròs passades les onze de la nit.

La flama del Canigó a Vinaròs

De nord a sud del país la flama ha servit per a encendre centenars de fogueres. Un cas especialment emblemàtic ha estat el de l’Alguer, la ciutat catalana de Sardenya, on la flama del Canigó ha tingut una rebuda institucional i a continuació ha encès les fogueres de la platja.

 

Recepció oficial de la Flama a l’Alguer.

 

Una multitud ha seguit l’encesa de la foguera a la platja de l’Alguer

 

A la Catalunya Nord, que va recuperar després de la II Guerra Mundial la tradició d’encendre les fogueres amb la mateixa flama, encesa a dalt del Canigó, molts pobles i viles han celebrat la festa. A Vilafranca de Conflent, en el darrers dies del seu exili, el conseller Lluís Puig ha llegit el manifest d’enguany, escrit per Núria Cadenes.

Lluís Puig llegint el manifest de la flama a Vilafranca de Conflent

 

La foguera, a la plaça de la catedral d’Elna (Rosselló)

 

A Andorra, la flama del Canigó ha arribat a la plaça del Consell General, on l’esperava la ministra de cultura, Mònica Bonell i els Síndics Generals. Des d’allí s’ha repartit a totes les parròquies, per encendre les diverses fogueres.

El Síndic General, Carles Ensenyat, rep la flama del Canigó a Andorra la Vella.

 

A Mallorca la Flama ha arribat a Alaró, des d’on s’ha distribuït a 37 municipis de l’illa.  El president de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llebrés, ha dit que “aquesta flama simbolitza, d’una banda, la voluntat coincident de milers de parlants per mantenir ben viva, ben vigorosa, la llengua del país”.

La benvinguda a Mallorca a la Flama del Canigó

 

A les comarques del nord del País Valencià, la flama ha arribat en bicicleta, portada per l’agrupació ciclista Tombatossals que va acudir al cim del Canigó a rebre-la. Vinaròs, Benicarló i Castelló, entre més han encès les fogueres a partir d’aquest relleu de més de quatre cents quilòmetres.

La colla ciclista Tombatossals, a la seua arribada a Castelló, amb la flama

Més al sud la flama ha arribat a moltes poblacions, com ara Gandia on és tradició encendre la foguera i posteriorment pujar la flama fins el Molló de la Creu.

Moment de l’arribada de la Flama del Canigó a la platja de Gandia

A València, com és tradició, milers de persones han encès fogueres a les platges de la Malva-rosa i l’Arenal i s’han remullat els peus la mitjanit.

Un jove bota una foguera a la platja de la Malva-rosa de València, la nit de Sant Joan

 

Pel que fa al Principat i la Franja de Ponent, la flama ha entrat pel coll d’Ares, com marca la tradició establerta encara sota el franquisme. Allí ha estat rebuda per les diverses caravanes que s’han repartit en diferent direccions.

Les llànties per repartir la flama arreu del país, preparades al coll d’Ares per rebre el foc.

La rebuda oficial a Barcelona ha estat al Parlament de Catalunya, amb la presència del president Josep Rull. Allí ha llegit el seu text Núria Cadenes, en presència del president d’Òmnium, de la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià i de representants de l’Obra Cultural Balear.

Infants de Corbera del Llobregat porten la flama al Parlament de Catalunya

 

La foguera encesa a l’esplanada del monestir de Sant Cugat

 

La tradicional baixada de les falles a Ísil (Alt Àneu)

 

L’arribada de la flama a Arenys de Mar

 

La flama a Mataró

 

Una foguera al barri del Clot, a Barcelona

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me’n subscriptor

des de 75€ l’any
 • 10€
 • 25€
 • 50€
 • 100€
 • +

En què creu VilaWeb?

VilaWeb existeix per a donar veu a la gent dels Països Catalans, amb la voluntat de servir d’instrument de control del poder, des de la defensa dels valors progressistes, lluitant pel bé comú, per la llengua catalana, per la llibertat i la cultura.

Saber-ne més

Seus de la redacció

 • Barcelona

  C. Ferlandina, 43
  08001 Barcelona
  934 426 439

 • València

  C. Sant Ferran, 12
  46001 València

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*