Reünion d’urgencia del Collectiu Occitan lo 9 de febrièr a Tolosa

Dijòus que ven, 9 de febrièr, a 15 oras, lo Collectiu Occitan se reünirà a l’Ostal d’Occitània per cercar d’accions e d’iniciativas del movement occitanista fàcia a la decision del cònsol màger de Rodés, Christian Teyssèdre, de desoccitanizar l’Estivada que se ten sus sa comuna.

De remembrar que Teyssèdre a anonciat “un cambiament de cap” per l’Estivada, lo festenal que dempuèi mai de 25 ans èra vengut lo referent de la cultura occitana e que  lo gerís la vila dempuèi 2015. Dins aquel sens, lo municipi anóncia qu’ongan organizarà, en partenariat amb France Télévisions, tres jorns de concèrts amb “de caps d’aficha de granda renomenada” luènh de l’Estivada de las darrièras annadas. Es a dire que la desoccitaniza completament jos l’escampa que lo festenal “atira pas vertadièrament las molonadas, e sustot la joventut, afeccionada de musica actuala”, çò rapòrta Centre Presse Aveyron.Lo Collectiu Occitan  vòl la lenga cada jorn a la TV regionala 

La decision a pas brica agradat a l’occitanisme, qu’a lèu reagit. E tanpauc a pas brica agradat al poder regional que planh “ la pèrda de l’identitat occitana” e acusa lo cònsol màger de Rodés de se’n prene a nòstre patrimòni, çò rapòrta La Dépêche. De son caire, Sarah Vidal, anciana primièra adjoncha de Rodés, vei dins aquela decision “la fin de l’Estivada”.

Lo Collectiu Occitan, que revendica la preséncia de l’occitan dins la television publica, amassa un desenat de movements occitanistas, dont Convergéncia Occitana, l’IEO, lo CRÈO, la Confederacion Calandreta, lo Partit Occitan, EELV Occitània, País Nòstre, lo Partit de la Nacion Occitana, Bastir Occitània e Macarèl.

 

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*